Vitamine B6


Ook wel bekend als
pyridoxine, pyridoxaal-5-fosfaat, pyridoxaalfosfaat, pyridoxamine-5-fosfaat, pyridoxaminefosfaat
Officiële naam
vitamine B6
Verwante testen

Waarom deze test?

Om te onderzoeken of een afwijkende hoeveelheid vitamine B6 in bloed de oorzaak is van bloedarmoede, zenuwaandoeningen, verminderde groei of verminderde weerstand.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid vitamine B6 in het bloed. In het lichaam komen verschillende vormen voor van vitamine B6, die in de lever worden omgezet in de biologisch actieve vormen: pyridoxaalfosfaat en pyridoxaminefosfaat.

Het lichaam neemt vitamine B6 op via de voeding. De aanbevolen hoeveelheid per dag bedraagt 0,3 tot 3,6 mg (bij zwangerschap 0,2 tot 0,6 mg per dag extra). Vitamine B6 zit bijvoorbeeld in vlees, eieren, vis, bruinbrood, aardappelen, groente, melk en kaas.

Een langdurig ernstig tekort aan vitamine B6 kan leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen, verminderde groei en verminderde weerstand. Een tekort kan een gevolg zijn van ondervoeding, alcoholisme, nierfalen en zwangerschap. In geval van alcoholisme wordt de vitamine B6-reserve in de lever vernietigd en wordt de opname van vitamine B6 door de lever geremd. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding heeft het lichaam een grotere behoefte aan vitamine B6.

Een teveel aan vitamine B6 door overmatig gebruik van vitaminepreparaten met veel vitamine B6 kan zenuwschade veroorzaken in armen en benen (polyneuropathie).

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Het bloed bestemd voor het bepalen van de vitamine B6 waarde moet tot het tijdstip van de analyse beschermd worden tegen zonlicht. Zonlicht kan vitamine B6 namelijk afbreken.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraagt deze test aan bij vermoeden dat een tekort aan vitamine B6 de veroorzaker is van de klachten. Vaak valt een tekort aan vitamine B6 op door veranderingen in de huid rond de ogen, neus en mond.

Wat betekent de uitslag?

Bij gezonde mensen varieert de vitamine B6 waarde tussen 35 en 110 nmol/L.

Verlaagd:Een vitamine B6 waarde lager dan 35 nmol/L kan wijzen op een tekort aan vitamine B6. Dat kan gepaard gaan met bloedarmoede, zenuwaandoeningen, verminderde groei en verminderde weerstand. Gebruik van het geneesmiddel isoniazide (toegepast bij tuberculose) geeft een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B6.

Verhoogd:Een vitamine B6 waarde hoger dan 250 nmol/L kan wijzen op een overdosering waardoor schade aan de zenuwen in de armen en benen kunnen ontstaan.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.