De bloedafnamemedewerker

De bloedafnamemedewerker heeft als taak om patienten en/of patientjes op een goede manier te ontvangen en op hun gemak te stellen zodat ze de bloedafname vakkundig uit kunnen voeren. De afname kan zowel op de bloedafnamepoli gebeuren als aan het bed van de patient in het ziekenhuis of bij een patiënt thuis. Ook het in ontvangst nemen van andere monsters, zoals urine en feces, kan bij het takenpakket van de bloedafnamemedewerker behoren.


Een bloedafnamemedewerker aan het woord:
“Het werk heeft voor mij op dit moment alles wat ik leuk en interessant vind aan een baan. Het heeft een sociaal aspect, het is praktisch, afwisselend en het blijft uitdagend. Het laagdrempelige contact met mensen vind ik heel leuk. Maar ook de uitdaging om iemand die lastig te prikken is, goed te helpen. Het lijkt voor de buitenwereld misschien ‘maar’ bloed afnemen, maar je hebt bij elke patiënt de kans om iets positiefs mee te geven aan het ziekenhuisbezoek. Door een praatje, oprechte interesse te tonen, te vragen hoe het echt met iemand gaat of door te
helpen bij spanning en angst voor het prikken. Als iemand
vervolgens met een lach weer naar buiten loopt, is dat wel
echt heel leuk.”

Opleiding

Een bloedafnamemedewerker heeft, afhankelijk van de organisatie, minimaal een opleiding op MBO-niveau 3 of 4 op medisch gebied (bijvoorbeeld verzorgende IG, doktersassistente of verpleegkundige), vaak gevolgd door een interne opleiding tot bloedafnamemedewerker.