HLA-B27


Officiële naam
humaan leukocyten antigeen B27
Verwante testen

Waarom deze test?

Om te bepalen of er een verhoogde kans bestaat dat iemand een autoimmuunziekte heeft.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt of er HLA-B27 aanwezig is op de witte bloedcellen (leukocyten). HLA-B27 behoort tot de groep HLA-eiwitten, die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem tegen lichaamsvreemde cellen.

Gewoonlijk worden de lichaamsvreemde stoffen netjes opgeruimd zodat we er niet ziek van worden. Bij een autoimmuunziekte is dit afweermechanisme gestoord en worden per abuis ook lichaamseigen cellen opgeruimd. Dit kan leiden tot tal van ziekten, zogeheten autoimmuunziekten, die vaak gepaard gaan met ontstekingen.

Er zijn verschillende soorten HLA's. Iedereen heeft een eigen unieke set die erfelijk bepaald is. Als HLA-B27 aanwezig is, is er een verhoogde kans op een autoimmuunziekte.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter kan een HLA-B27 test aanvragen voor patiënten met een langdurige of plotselinge ontsteking aan ogen of gewrichten en/of met klachten van pijn en stijfheid in de rug en nek. Deze verschijnselen kunnen worden veroorzaakt door een autoimmuunziekte. De aanwezigheid van HLA-B27 kan helpen bij het stellen van de diagnose van een autoimmuunziekte; met name de ziekte van Bechterew (ontstekingen aan gewrichten), psoriasis (ontsteking van de huid), colitis ulcerosa (darmontsteking) of uveïtis (oogontsteking).

De test is echter niet specifiek. Bij sommige mensen komt HLA-B27 voor op de witte bloedcellen, zonder dat er sprake is van een autoimmuunziekte. En omgekeerd, niet bij iedereen die lijdt aan een autoimmuunziekte komt HLA-B27 voor. De diagnose is daarom niet te stellen alleen op basis van deze laboratoriumtest. De arts zal altijd eerst de klachten van de patiënt onderzoeken en nagaan of er in de familie autoimmuunziekten voorkomen.

Wat betekent de uitslag?

Positief: HLA-B27 is aanwezig op witte bloedcellen. De kans op een autoimmuunziekte is verhoogd en vooral op de ziekte van Bechterew of uveïtis (oogontsteking). Ook kan HLA-B27 wijzen op psoriasis (huidontstekingen) en colitis ulcerosa (darmontstekingen).

Negatief:HLA-B27 is niet aanwezig op witte bloedcellen. Er is geen verhoogde kans op een autoimmuunziekte zoals de ziekte van Bechterew, psoriasis, uveïtis of de ziekte van Crohn. Een autoimmuunziekte kan echter ook nog niet volledig worden uitgesloten.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.