Gastrine


Ook wel bekend als
G-34, G-17
Officiële naam
Gastrine
Verwante testen

Waarom deze test?

Om de hoeveelheid gastrine in het bloed te weten.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test meet de hoeveelheid gastrine in het bloed. Gastrine is een hormoon met als voornaamste doel het stimuleren van de maagzuurproductie. Dit zuur is belangrijk voor de spijsvertering. Wanneer de maag te weinig zuur heeft zal het gastrine toenemen. Gastrine wordt afgescheiden door G-cellen gelegen in de maagwand. Maar ook tumoren kunnen gastrine produceren. De hoeveelheid gastrine in bloed geeft informatie over het functioneren en intactheid van de maagwand en over de zuurgraad in de maag. Een hoge gastrineproductie is een gevolg van een stijgende pH in de maag.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Bij maagklachten kan de test worden gedaan om de oorzaak te achterhalen. Vooral bij vermoeden van een te lage maagzuurproductie of een maagontsteking (gastritis).

Ook kan de dokter de test aanvragen bij onderzoek naar een gastrinoom, een weinig voorkomende vormen van kanker waarbij de tumor gastrine produceert.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

De gemeten waarde hangt af van de meetmethode die het laboratorium gebruikt, maar in veelgebruikte bepalingsmethoden is de nuchtere waarde van gastrine 120 ng/L.

Verhoogd

Een verhoogde waarde (hoger dan 200 ng/L) betekent dat de pH van de maag hoog is omdat er te weinig zuur aanwezig is. Dit kan het gevolg zijn van het gebruik van maagzuurremmers, een ontsteking van de maagwand of een infectie met de bacterie Helicobacter pylori. Extreem hoge uitslagen (meer dan 1000 ng/L) kunnen wijzen op een gastrinoom. Bijvoorbeeld ingeval van het Zollinger-Ellison syndroom is een tumor in de twaalfvingerige darm of in de alvleesklier de oorzaak van overmatige gastrineproductie.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.