Drugstest


Ook wel bekend als
drugs screening, onderzoek op druggebruik, screeningstest op verdovende middelen
Officiële naam
drugstest
Verwante testen

Waarom deze test?

Om te onderzoeken of er sprake is geweest van recent gebruik van verdovende middelen.

Welk materiaal?

Urine

Wat wordt er getest?

De urine wordt bij een drugstest meestal onderzocht op de aanwezigheid van sporen die wijzen op het gebruik van bijvoorbeeld cocaïne, opiaten (waaronder heroïne), cannabis (hasj) en amfetaminen (peppillen).

Omdat een positief resultaat van de drugtest vergaande gevolgen kan hebben, moet het resultaat worden bevestigd met een andere analysemethode. Ook moet dan extra aandacht besteed worden aan de afname van het materiaal, de identificatie van de patiënt en de exacte reden van aanvraag van de test.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

De urine opvangen in een schoon potje. Dit word gedaan door eerst een beetje uit te plassen in de wc en de rest op te vangen in het schone potje. Binnen twee uur moet het potje naar het laboratorium worden gebracht. Als dat niet mogelijk is urine in de koelkast bewaren.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Een drugstest kan om diverse redenen aangevraagd worden. Naast toepassingen binnen de klinische zorg bij verdenking op drugsgebruik, kan een drugstest ook toegepast worden bij testen op de werkplek, testen van sporters, maar ook bijvoorbeeld voor het vaststellen van de doodsoorzaak van een persoon.

Voor de volledigheid: binnen de drugs screening wordt niet gekeken naar alcohol, nicotine of cafeïne.

Wat betekent de uitslag?

Indien recentelijk geen drugs gebruikt zijn, zullen deze middelen ook niet aangetroffen worden in de urine. Wanneer de urine wordt opgevangen binnen 1 uur na het drugsgebruik dan kan het voorkomen dat er nog niets aangetoond kan worden. Het hangt van de drug af bij welke hoeveelheid en hoe lang de drug aantoonbaar is. Bovendien kunnen de meetmethoden per laboratorium verschillen en ook de hoeveelheden ingenomen drugs beinvloeden de uitslag.

De onderstaande tabel geeft een globale indicatie.

Meetbaarheid en detectiegrens drugs drugna gebruik meetbaar totdetectiegrens cocaïne 2-3 dagen 300 µg/L opiaten 2-3 dagen 300 µg/L cannabis meer dan 1 week 50 µg/L amfetaminen 2-3 dagen 1000 µg/L

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.