CK-MB


Ook wel bekend als
CK MB, CPK MB
Officiële naam
creatine kinase-MB

Waarom deze test?

Om vast te stellen of iemand een hartaanval heeft gehad en hoe ernstig dit infarct is geweest. Soms om te bekijken of een antistollingsmiddel dat na een hartaanval wordt voorgeschreven werkt .

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid creatine kinase-MB (CK-MB) in het bloed. CK-MB is is één van de drie verschillende vormen van het enzym creatine kinase (CK).

CK-MB komt voornamelijk voor in de hartspier. De hoeveelheid CK-MB in het bloed zal toenemen bij schade aan de hartspier, bijvoorbeeld als gevolg van een hartaanval.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter zal een CK-MB test aanvragen bij klachten van pijn op de borst of andere klachten die een hartaanval doen vermoeden. CK-MB wordt aangevraagd in combinatie met CK om te kijken of de oorzaak van de klachten een hartaanval is. Een hoog totaal CK geeft aan dat er schade is aan de hartspier of aan andere spieren. CK-MB helpt deze twee oorzaken van elkaar te onderscheiden.

De CK-MB test wordt ook gebruikt om het effect te meten van een behandeling na een hartinfarct. Meestal bestaat de behandeling uit voorschrijven van antistollingsmiddelen om de bloedprop (de veroorzaker van een hartinfarct) op te lossen. Uit de CK-MB uitslag zal blijken of deze medicatie werkt. Als het bloedpropje oplost zal het CK-MB nog een beetje stijgen om daarna snel af te nemen. Het CK-MB wordt daarom verschillende keren achter elkaar in het bloed gemeten.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarde voor CK-MB ligt onder de 25 U/l (vrouwen) of 30 U/L (mannen). Soms wordt de uitslag van de CK-MB test ook uitgedrukt als percentage van het totaal CK of in de meeteenheid microgram/l. Dit betekent dat een uitslag tussen deze grenzen niet afwijkend is.

Verhoogd: Bij een verhoogde hoeveelheid CK-MB en een percentage CK-MB tussen de 5- 25% van de totale CK activiteit, is schade aan het hart waarschijnlijk.

Een verhoogde CK en een percentage CK-MB lager dan 5% van de totale CK activiteit wijst op schade aan skeletspieren of schade aan zowel hartspier als skeletspieren.

Vaak wordt ook een troponinetest gedaan (die alleen bij schade aan de hartspier afwijkend is) om na te gaan of er sprake is van een hartaanval.

Een verhoogde CK-MB waarde komt ook voor bij mensen met ademhalingsproblemen, die als gevolg daarvan de borstspieren (met relatief veel CK-MB) extra belasten. Dat kan leiden tot toename van de hoeveelheid CK-MB in het bloed.

Bij nierfalen, chronische spierziekten, schildklierafwijkingen of overmatig alcoholgebruik kan de hoeveelheid CK-MB in het bloed toenemen. Deze afwijkingen kunnen namelijk leiden tot schade aan de hartspier.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.