Basofiele granulocyten


Ook wel bekend als
Basofielen, Baso's
Officiële naam
Basofiele granulocyten
Verwante testen

Waarom deze test?

Om allergische reacties te onderzoeken en ziekten op te sporen waarbij het afweersysteem niet goed werkt.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

Deze test meet het aantal basofiele granulocyten in het bloed. Basofiele granulocyten zijn (naast lymfocyten, neutrofiele granulocyten, eosinofiele granulocyten en monocyten) één van de vijf verschillende typen witte bloedcellen. De witte bloedcellen maken deel uit van het afweersysteem en helpen het lichaam bij de bescherming tegen vreemde indringers. Soms wekken de indringers een allergische reactie op. Hierbij spelen basofiele granulocyten een rol.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed uit een ader

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Bloed uit een vingertop

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uitkomt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Om klachten van roodheid en jeuk te onderzoeken. Basofiele granulocyten bevatten stoffen die vrijkomen bij allergische reacties en daardoor deze klachten kunnen veroorzaken. Basofiele granulocyten komen vooral voor in weefsels waar allergische reacties plaatsvinden, zoals huid, neus en longen. Bij onderzoek naar allergie is het zinvol om het aantal basofiele granulocyten te meten, maar omdat basofiele granulocyten vooral werkzaam zijn in allergisch aangedane weefsels zegt hun aantal in de bloedbaan niet zoveel.

De test wordt altijd uitgevoerd als onderdeel van een compleet bloedonderzoek. Aan de hand van het aantal en het type witte bloedcellen kan de dokter achterhalen of het afweersysteem goed werkt. Vooral het aantal lymfocyten en neutrofiele granulocyten is belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem.

Wat betekent de uitslag?

NormaalNormaal bedraagt het percentage basofiele granulocyten slechts 0% -2% van het totaal aantal witte bloedcellen. Dit komt overeen met een hoeveelheid van 0 - 0,2x10ˆ9 cellen per liter.

VerhoogdEen verhoogde hoeveelheid basofiele granulocyten in bloed kan het gevolg zijn van verschillende soorten leukemie zoals acute myeloïde leukemie (AML), chronische myeloïde leukemie (CML) en acute nonlymfatische leukemie (ANLL). Vaak is dan ook het aantal eosinofiele granulocyten verhoogd. Ook na blootstelling aan toxische stoffen of na bestraling kan het aantal basofiele granulocyten in bloed verhoogd zijn.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.