Antistoffen tegen LKM


Ook wel bekend als
anti-LKM, anti-LKM type-1
Officiële naam
Autoantistoffen tegen lever-nier-microsoom antigeen type-1 (LKM)
Verwante testen

Waarom deze test?

Om te beoordelen of er sprake is van autoimmuun hepatitis (AIH).

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

Deze test bepaalt de aanwezigheid van antistoffen tegen LKM (liver kidney microsome) in het bloed. Normaal gesproken maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antistoffen aan om lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën of virussen, te verdrijven. Soms maakt het afweersysteem echter antistoffen die gericht zijn tegen lichaamseigen cellen, weefsels of organen. We spreken daarom van een autoimmuunziekte (auto betekent ‘zelf'). De vorming van autoantistoffen kan dus gezien worden als een 'vergissing' van het afweersysteem.

Autoimmuun hepatitis (AIH)is een autoimmuunziekte, waarbij er autoantistoffen tegen de lever zijn aangemaakt. Het is nog niet geheel duidelijk of deze antistoffen de oorzaak zijn van de ontsteking van de lever (hepatitis) of juist het gevolg. Bij patiënten met AIH worden meestal antistoffen tegen LKM (anti-LKM) aangetroffen en vaak ook antistoffen tegen gladspierweefsel (anti-SMA) en antistoffen tegen 'soluble' leverantigeen (anti-SLA). Anti-SLA en anti-LKM komen in principe alleen voor patiënten met AIH, maar niet alle patiënten met de ziekte hebben deze specifieke antistoffen. Wel hebben ze vrijwel allemaal anti-SMA maar deze antistoffen tegen gladspierweefsel zijn niet specifiek voor AIH en komen ook vaak voor bij andere (lever)ziekten.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De bepaling wordt aangevraagd voor patiënten met een hepatitis (leverontsteking). Het bepalen van anti-LKM antistoffen helpt de arts bij het vinden van de oorzaak van de hepatitis.

Wat betekent de uitslag?

NormaalBij gezonde mensen zijn geen antistoffen tegen LKM aanwezig en is de test negatief.

VerhoogdDe aanwezigheid van antistoffen tegen LKM duidt op autoimmuun hepatitis.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.