Xyloseresorptietest


Ook wel bekend als
xylose absorptie test, xylose test
Officiële naam
Xyloseresorptietest

Waarom deze test?

Om na te gaan of voedingsstoffen, vooral suikers, uit de dunne darm goed worden opgenomen in het bloed.

Welk materiaal?

Urine of (bij kinderen onder de 12 jaar) bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt vijf uur na inname van een xylose-oplossing de hoeveelheid xylose in de urine of het bloed. Bij schade aan de dunne darm worden sommige suikers niet snel uit de darm in het bloed opgenomen. Met deze proef wordt een indruk gekregen van de opname van voedingsstoffen. Ziekten als spruw, coeliakie, of verkeerde bacteriën in de darm kunnen de opname van voedingsstoffen storen.

De nuchtere patiënt krijgt een vloeistof met daarin 25 gram xylose te drinken. Daarna moet alle urine die in 5 uur wordt geloosd apart worden opgevangen. In de urine wordt de hoeveelheid xylose gemeten die in die periode werd uitgescheiden. Bij kinderen wordt een paar keer bloed afgenomen om daarin de hoeveelheid xylose te meten en te berekenen hoeveel xylose wordt in het bloed is opgenomen.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Voorafgaand aan de inname van de xylose-oplossing mag 8 uur niets gegeten en gedronken worden.

Urine

Vanaf het drinken van de xylose oplossing wordt alle urine 5 uur lang verzameld in een speciale fles. Dit kan thuis gebeuren. Daarna wordt de fles zo snel mogelijk afgeleverd bij het laboratorium. De fles moet steeds in de koelkast worden bewaard. Alle informatie staat in een folder die wordt meegegeven.

Vingerprik

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uit komt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar een keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter laat deze test doen bij klachten als chronische diarree, gewichts- en krachtsverlies of bij kinderen als ze onvoldoende aankomen, terwijl ze wel goed eten. Met de test kan worden nagegaan of de problemen veroorzaakt worden door onvoldoende opname van suikers uit de voeding.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Normaal is geen xylose in het lichaam aanwezig. Ingeslikte xylose wordt door het lichaam meteen via de nieren in de urine uitgescheiden. Bij gezonde mensen zal 5 gram xylose van de toegediende 25 gram teruggevonden worden in de urine die in 5 uur werd verzameld. Hoe meer er in de urine wordt gevonden, hoe beter.

Verlaagd

Wanneer er minder xylose wordt teruggevonden in de urine betekent dit dat de opname door de dunne darm gestoord is. Dat zou kunnen passen bij de aanwezigheid van darmziekten.

Daling

Bij de kinderen bij wie in het bloed de xylose wordt gemeten, moet de concentratie van de xylose met een vastgestelde snelheid dalen in 5 uur. Als dat niet gebeurt, is dat een aanwijzing voor een stoornis in de voedselopname.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.