TBG


Ook wel bekend als
T4-bindend globuline, thyroxine bindend globuline
Officiële naam
TBG
Verwante testen

Waarom deze test?

Om vast te stellen of er sprake is van een tekort aan thyroxine bindend globuline.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid thyroxine bindend globuline (TBG) in bloed. TBG is een eiwit dat in de bloedbaan een groot deel van het geproduceerde schildklierhormoon thyroxine (T4) bindt. In tegenstelling tot het vrije T4, is gebonden T4 niet biologisch actief. Bij onderzoek naar schildklierafwijkingen wordt alleen het vrije T4 bepaald.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

TBG wordt meestal alleen bij pasgeborenen gemeten, wanneer het totaal T4 in de hielprik screening te laag is.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Normaalwaarden van TBG hangen af van leeftijd en geslacht. Bij kinderen variëren ze tussen 17 en 21 mg/L, bij mannen tussen 12 en 23 mg/l en bij vrouwen tussen 14 en 38 mg/L. Bij gezonde mensen is er geen tekort aan TBG.

Verlaagd

Bij een tekort aan TBG kan de gemeten hoeveelheid verlaagd zijn of is TBG volledig afwezig. TBG deficiëntie heeft geen enkele klinische betekenis en is slechts een variatie van de natuur. Gedeeltelijk tekort aan TBG komt voor bij 1:200 personen en een volledige deficiëntie bij 1:2500. Bij ernstige ziekte en ondervoeding kan TBG ook verlaagd zijn.

Verhoogd

Verhoogde waarden voor TBG komen voor bij gebruik van de anticonceptiepil en bij zwangerschap.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.