Niersteenanalyse


Ook wel bekend als
steenanalyse
Officiële naam
Niersteenanalyse
Verwante testen
-

Waarom deze test?

Om de samenstelling van de niersteen te achterhalen.

Welk materiaal?

Niersteen

Wat wordt er getest?

Er wordt onderzocht uit welke stoffen de niersteen is opgebouwd. De samenstelling van de niersteen zegt iets over de mogelijke oorzaak ervan.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Nierstenen kunnen worden uitgeplast of worden verwijderd door middel van een operatie.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Als er een niersteen in de urine is aangetroffen. Of indien er een niersteen wordt verwijderd bij een operatie. Nierstenen kunnen klachten veroorzaken zoals pijn in rug en onderbuik, misselijkheid, braken, pijn bij het plassen en bloed in de urine.

Wat betekent de uitslag?

De meest voorkomende stenen staan in onderstaande tabel.

De meest voorkomende stenen. Mineralogische benaming Chemische benaming Voorkomen Weddeliet, Whewelliet Calciumoxalaat 50% Brushiet, Apatiet, Dahliet Calciumfosfaat 10 % Mengsel van voorgaande Beide 20% Struviet Magnesium-Ammonium-Fosfaat 10% Uriciet Urinezuur 5% Cystine Cystine 1% Overig 4%

De samenstelling van een niersteen zegt iets over de mogelijke oorzaak van het ontstaan van de niersteen.

Calciumoxalaat: wijst op te grote hoeveelheid calcium of oxalaat in de urine. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

Verhoogd vrijkomen van calcium uit de botten door een verhoogd parathormoon (PTH) of door een malgniteit Nierproblemen Verhoogde opname van calcium in de darmen

Calciumfosfaat of Magnesium-Ammonium-Fosfaat: deze stenen worden gevonden bij bacteriële infecties.

Urinezuur: urinezuur is afbraakproduct dat vrijkomt bij de afbraak van cellen en het wordt opgenomen via de voeding (bijvoorbeeld vlees). Een erfelijke aandoening waarbij teveel urinezuur wordt gevormd of een nieraandoening waarbij te weinig urinezuur wordt uitgescheiden, kunnen de oorzaken zijn van een verhoogd urinezuur in urine. Bij leukemie (bloedcelkanker) kan urinezuur verhoogd zijn door de aanmaak en afbraak van veel witte bloedcellen. In de urine kunnen nierstenen gevormd worden. Een verhoogde concentratie urinezuur in het bloed kan tot jicht leiden.

Cystine: Een erfelijke afwijking waarbij teveel cystine in de urine terecht komt (cystinurie)

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.