CA 125


Ook wel bekend als
kanker antigeen 125
Officiële naam
CA 125
Verwante testen

Waarom deze test?

Om het effect van de behandeling van eierstokkanker te volgen.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid CA 125 (kanker antigeen 125) in het bloed. CA 125 is een tumormerkstof (merker). De stof wordt gemaakt door normale cellen maar ook door tumorcellen. Cellen in een eierstoktumor produceren extra veel CA 125, daarom wordt CA 125 gebruikt als merker voor eierstokkanker.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter laat de hoeveelheid CA 125 bepalen bij patiënten met (verhoogde kans op) eierstokkanker. Aan de hand van de hoeveelheid CA 125 kan worden gecontroleerd of een behandeling van eierstokkanker effect heeft. Ook kan worden nagegaan of een eerder behandelde tumor in de eierstokken terugkomt.

Voordat de patiënt start met een behandeling voor eierstokkanker wordt de hoeveelheid CA 125 in het bloed gemeten. Dit is de uitgangswaarde. In het verdere verloop van de behandeling zal CA 125 nog een aantal keren gemeten worden. Wordt de waarde lager dan is de behandeling effectief.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarde voor CA 125 is 35 kU/L (35 U/ml) of kleiner. Een normale waarde van CA 125 kan eierstokkanker niet uitsluiten. Van belang is dat CA 125 bij het vervolgen tijdens de therapie steeds door hetzelfde laboratorium wordt bepaald. Dit omdat er verschillen zijn tussen bepalingsmethoden van de laboratoria.

Verhoogd

Als CA 125 stijgt tijdens of na een behandeling van eierstokkanker betekent dit over het algemeen dat de kanker niet reageert of teruggekomen is na de behandeling. Verder kan CA 125 verhoogd zijn bij zwangerschap en bij niet-kwaadaardige tumoren. Bij mensen zonder tumor kan CA 125 verhoogd zijn bij levercirrose of ontstekingen aan diverse vliezen zoals het buikvlies, longvlies of het hartzakje.

Verlaagd

Als CA 125 daalt tijdens een behandeling voor eierstokkanker betekent dit over het algemeen dat de kanker reageert op de behandeling. Hierbij is de snelheid van het verdwijnen van de stof uit het bloed belangrijk. Hoe sneller de stof na de behandeling uit het bloed verdwenen is, hoe groter de kans dat de kanker reageert op de behandeling. Een snelle afname is echter geen garantie; het kan zijn dat de ziekte alsnog terugkomt.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.