C1-esteraseremmer


Ook wel bekend als
C1-inactivator, C1-esterase inhibitor
Officiële naam
C1-esteraseremmer
Verwante testen
-

Waarom deze test?

Om te onderzoeken of oedeem wordt veroorzaakt door C1-esteraseremmer deficiëntie.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid en de werking van C1-esteraseremmer. Het eiwit remt de activiteit van het enzym C1-esterase en speelt daarmee een belangrijke rol in het afweersysteem en bij de bloedstolling. Een tekort aan C1-esteraseremmmer of een verlaagde activiteit kan leiden tot opeenhoping van extracellulair vocht en zwelling (oedeem). Periodieke aanvallen van oedeem ( zogeheten angio-oedeem) met zwellingen onder de huid (gezicht, lippen, tong, handen, voeten) zijn karakteristiek voor een tekort aan C1-esteraseremmer. Een tekort aan C-1esteraseremmer kan erfelijk zijn, dus reeds bij geboorte aanwezig, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt gedaan om de oorzaak van oedeem te achterhalen. Vooral als de dokter vermoedt dat het gaat om angio-oedeem als gevolg van een tekort aan C1-esteraseremmer.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Normaal wordt er een concentratie C1-esteraseremmer gevonden die ligt tussen 170 en 240 mg/L. De activiteit (werking) van C1-esteraseremmer ligt tussen 0,76 en 1,33 E/ml.

Verlaagd

Een verlaagde hoeveelheid C1-esteraseremmer (of een verlaagde activiteit) ondersteunt de diagnose van angio-oedeem.

Verhoogd

Als de hoeveelheid C1-esteraseremmer is verhoogd, moet de activiteit worden bepaald. Bij een klein percentage patiënten met angi-oedeem is namelijk de hoeveelheid C1-esteraseremmer verhoogd, maar de activiteit ervan (sterk) verlaagd.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.